SKRNAVIĆE BADAVANI KAD GA NEMA DA NAS BRANI

Da je blizu, ne bi im se dalo... Nisu oni oskrnavili njega, jer Đole se ne može oskrnaviti. On im je iznad dometa. Bio i ostao. Nikad mu ništa nisu mogli. Ne mogu mu ni sad. Ali su uvek mnogo toga lošeg mogli nama. Mogu i sad...

„Sklanjali“ su ga sa televizija, zabranjivali, objavljivali bljuvotine... Nije se branio, jer za to nije bilo potrebe. Njegova umetnost bila je njegov odgovor. Pisao je pesme, knjige, priče i učio nas da se volimo. Pevao o ljubavi, protiv rata. U dobrom delu njegovog života morao je imati one koji ga mrze, jer rat je nekom rat a nekom brat. Kada su došli popovi, pa topovi, pa lopovi, Đole im je morao biti na meti. Onom kom smeta ljubav, mir i lepota, tom mora smetati Đole. Odgovarao im je samo u retkim situacijama, verujem samo da bi nasmejao i ohrabrio nas, njemu je odavno sve bilo jasno, nije imao potrebu da brani sebe. Ali je znao da postojimo mi, mi koji smo čekali koncerte da napokon budemo svoji među svojima. Da uživamo, da se smejemo sa ljudima sa kojima delimo iste vrednosti. Znao je da nas šaljivo upozori „za svaki slučaj krećite se ka kućama u manjim grupama“. Danas mi se čini da je ova njegova šala, nažalost realnost koja traje više od 30 godina.

Talentovani Deni Božić iz Doboja je oslikao mural sa Đoletovim likom u Fruškogorskoj ulici u Novom sadu u martu prošle godine. Danas je ovaj mural za godinu ipo treći put oskrnavljen.

Ne, nisu badavani oskrnavili Đoleta, oskrnavili su nas koji smo ostali. Đoleta od svega brani činjenica da je bio najveći umetnik našeg vremena sa ovih prostora. Brani ga ljubav i dobrota koju je sejao ovde i u okruženju. U njegovom Novom sadu, Beogradu, Zenici, Boru, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Mariboru, Rovinju, Budvi,Banja Luci...

Badavani su oskravili nas. Nas koje sad nema ko da brani. Ista ekipa tipova sa zamagljenim naočarima i čudnim sjajem u očima kroji nam političku, ekonomsku, ali i kulturološku sudbinu.

Znam da im se podsmeva sa nekog boljeg mesta.

Hvala ti puno Deni Božiću. Ali nemam pojma ima li smisla više bilo šta. Jer neki čudni tipovi su odavno preuzeli stvar. Njemu ne mogu ništa, a nama ostaje da se krećemo neprimetno u manjim grupama, baš kako nas je on savetovao. Večeras razumem da se nije zezao kad nam je to rekao.