INSERTI IZ BRAČNOG ŽIVOTA 2

 

 

Uvek je lepo zbrisati iz Beograda, naročito pred novu godinu kad su svi u delirijumu, kao da je kraj sveta, a ne kraj još jedne prilično bezvezne, ili kako je veliki Đole govorio"koronule" godine. Meni je uvek zanimljivo, sa Brankom samo tako može i biti.

 

Zamisli juče iz čista mira dok smo se po kiši brčkali u otvorenom bazenu sa termalnom vodom kaže mi kako ona voli crnce. E sad vidi, u ovoj mojoj priči, zamisli nema ni trunke politike. Ali ja ne volim crnce. Taman posla da to ima veze sa rasizmom, daleko bilo. Nego vidi, ja ne volim crnce baš zbog toga što znam zbog čega ih Branka voli. A objektivno to sve u prirodnom smislu nije fer. Jer vidi kod njih je to do kolena,a kod mene sve više sa godinama varijanta "gore sise, dole ništa". Nije fer ne samo zbog seksa. Nego ima tu i ekonomskih razloga. Neko je nedavno objavio da neka produkcija "filmova za odrasle" traži glumce u Srbiji. I sad vidiš, crnci u tim filmovima dobijaju logično glavne uloge. A ja bih iz navedenih razloga mogao tu samo da glumim muža koji ide na posao, a to se logično značajno manje plaća, jer muž se pojavljuje odmah na početku filma, u prvom minutu, oblači sako, uzima aktovku, odsutno poljubi nezainteresovanu suprugu (najčešće značajno mlađu plavušu izraženih oblina) i to je to. Istog momenta kad suprug zatvori vrata, supruga provali da je sudopera zapušena i odmah zove vodoinstalatera. Ima stavova da ove filmove ne treba gledati, jer se stvara pogrešno uverenje o vremenu za koje vodoinstalater može stići. On se u ovom filmu pojavljuje za minut. Jasno je da se to u stvarnom životu ne može dogoditi. I naravno to je mladi zgodni crnac. Dalje neću da vam prepričavam, ko želi neka pogleda. U svakom slučaju honorar crnca je ovde mnogo veći od recimo mog, jer ja glumim manje od minut, otišao sam na posao, da podsetim. Tu se ja jako naljutim na Branku i kažem da sa njom neću progovoriti do nove godine. I sad, bez obzira na to što je nova godina blizu, Branka logično upada u frku, jer imam ja svojih kvaliteta, tako da je njoj mogućnost da ja ne govorim sa njom par dana ravna tragediji. Tu ona počne da se izvinjava, te kako sam ja mekog srca popustim.

Odemo posle na ručak i ja nastavim da ih zasmejavam. Boki konstatuje da sam ja trebao da budem glumac. Mislio je na prave filmove, žanr komedija. Na to Branka njemu kao iz topa kaže, pa da, Braca je isti Taško Načić. Au jebote pa ovo je ozbiljan razlog za razvod braka, ali pošto su advokati u štrajku ne mogu da podnesem tužbu. Onda ništa samo nećemo govoriti do Božića. I tu Branka opet u panici počinje da se pravda, kaže Taško Načić je bio izrazito lep čovek. E jbg aj sad... Taško je bio veliki glumac i umetnik, ali nikako nije mogao biti lep, viđao sam čoveka i uživo, jednom me ko klinca gurao na sedištu do mene u busu za Sokobanju. Kaže Branka, pa ok bio je šarmantan. A kaže, jeste ličio si i na onog pevača pokojnog Nina. Bože me prosti sve joj ličim na neke pokojnike. Da, stvarno su me kao studenta prozivali da ličim na tog lika, što me užasno nerviralo. Jer hteo sam da ličim na Bajagu, ne ovog sad, nego kad je imao 20. A to za Nina nije tačno, nego sam 6 meseci nosio dugu kosu, dok me Bata Sokić čuveni član "Suncokreta" nije ubedio da se ošišam, što i nije bilo teško s'obzirom na činjenicu da mi je osim što mi je bio prijatelj bio i poslodavac i davao platu od 100 marona a to je 93 će bilo malo bogatstvo. I baš u tom periodu kupim na rasprodaji neki odvratni žuti sako. Tako je nastala komparacija sa Ninom.

U svom pravdanju Branka se dalje ukopavala. Kaže, nisam ja sa tobom ceo život zbog lepote, imaš ti drugih kvaliteta...

Za ovakvog čoveka ona sve to izgovori za sat vremena jebote... Strašno...

Ali oprostio sam joj. Jer u mene je meko srce, tvrdo je nešto drugo.

Na te kvalitete je ona mislila, uvek je to bitno, znam...