REVANŠIZAM I PRAVNA DRŽAVA DVA SU SVETA RAZLIČITA

 

Ovih dana povodom nekih najblaže rečeno neopreznih istupanja na društvenim mrežama, a možda i u drugim sredstvima javnog informisanja (nisam detaljno ispratio) jedne javne ličnosti koja bi trebalo da jeste, a sve mi se češće čini da nije, u istoj koloni sa nama koji želimo da živimo u uređenoj državi, razvila se polemika na temu revanšizam ili ne?

 

Želim da verujem da pristalice revanšizma zapravo imaju problem sa ovim terminom i da ne znaju šta on znači. U suprotnom, što se mene tiče oni ne mogu biti samnom, ili ja sa njima, sve jedno, u istoj borbi, jer su nam ciljevi, a bojim se i motivi potpuno različiti.

Moja potreba da učestvujem u političkom životu i dam svoj skromni doprinos opozicionoj borbi, nije izazvana samo idejom da se što pre promeni ovaj režim, već željom da dočekam da živim u uređenoj ili pravnoj državi, a pre svega da u takvoj zemlji žive moja deca i ostali potomci.

Revanšizam je pojam koji u prevodu znači "sve što ste radili vi nama, sad

ćemo raditi mi vama". To bi značilo da deca u školi treba da nakon promene vlasti tuku decu pripadnika sadašnje vlasti, da njihovim ženama neko pošalje više hiljada poruka da ih "volka", da danas progonjeni novinari pale kuće ovih koji ih danas proganjaju, da sredstva javnog informisanja svakodnevno iznose najgore laži o onima koji danas lažu. Revanšizam je kratko i jasno apsolutna suprotnost pravnoj državi. Ako bi se nakon promene sadašnje vlasti primenio revanšizam u čemu bi se nova vlast razlikovala od stare? Principi pravne države bili bi grubo prekršeni, a građani bi vrlo brzo imali razloga da kažu "sjaši Kurta da uzjaši Murta".

Da se razumemo, ne pada mi napamet da aboliram bilo kog pripadnika aktuelnog režima za bilo koju nezakonitost koju je počinio, naprotiv.

Upravo ovde dolazimo do pojma pravne države. Svi koji su počinili krivična dela treba da odgovaraju, u postupcima koje pokreće tužilaštvo,

a vode se pred sudovima na osnovu zakona. Slažem se i sa činjenicom da je za punih devet godina vladavine sadašnje vlasti bilo puno nezakonitosti. Tužilaštva i sudovi utvrdiće nakon promene vlasti šta je ko uradio, za koja dela će ko odgovarati, te kakvu će kaznu ko dobiti.

S obzirom na to da je počinjeno mnogo toga protivpravnog, svakako da je neophodno doneti poseban zakon kojim će se utvrditi sve nezakonitosti aktuelnog režima, kao i ko su žrtve tih nezakonitosti. Kad kažem nezakonitosti mislim na svako nepoštovanje zakona od strane funkcionera sadašnje vlasti kojim je pričinjena šteta državi. fizičkom ili pravnom licu, ali i na brojna krivična dela, a posebno na organizovan kriminal. Veliko mi je zadovoljstvo bilo da bar malo pomognem Janku Veselinoviću inače doktoru prava, da izradi predlog ovakvog zakona.

Poštovanje zakona i institucija svakako je neophodno, jer samo to je pravna država i samo tako se dokazuje činjenica da nismo svi isti i da nije sve jedno, te da se današnja opozicija drastično razlikuje od današnje vlasti. U pravnoj državi Jovanjica ili Krušik ne zovu se aferama, već kriminalom.

Naravno,   mnogima se mora zabraniti da se bave onim čime su se do sada bavili. Neki vlasnici "sredstava javnog informisanja", posebno korisnici nacionalnih frekvencija to više ne mogu biti. Zbog toga što u svom radu godinama ne poštuju zakon već ga grubo krše, šire laži, mržnju, a često i strah. Ali svaka zabrana i postupak moraju biti sprovedeni na osnovu zakona, a u koliko je potrebno nova vlast ove zakone mora izmeniti, dopuniti, a po potrebi doneti nove.  

Dug je put do pravljenja pravne države. Jer takva država podrazumeva izgradnju čitavog sistema funkcionisanja države i njenih organa. Na tom putu smena sadašnjeg režima samo je prvi korak. A samo spominjanje revanšizma drastično nas udaljava i od promene režima i od pravne države.

Da ponovim za kraj, pravna država da, revanšizam ne. Ne zato što mi je bilo koga od njih žao, već zbog toga što samo u pravnoj državi , u zakonom utvrđenim sudskim postopcima možemo doći do istine i kakve-takve satisfakcije za žrtve sadašnjeg režima.